• Részletes program
• Harcművészeti bemutatók
• Mátyás Beatrix elé indul
• Beatrix érkezése
• Bevonulás a városba
• Díszszemle
• Az esküvői képek
• Királyi lakoma
• Szubjektív gondolatok - bevezető gyanánt
• A ceremóniamester
• Felvonulások, fogadások, szertartások
• Férfiakat Szelistyének!
• A makrancos hölgy
• Farsa Allegoriche
• A királyi vacsora
• Tűzijáték
• Mátyás, az igazságos
• Apróságok Beatrixról
• A reneszánsz
• Mátyás és a művészet
• A baranta története
• Kezdőlap
Szubjektív gondolatok - bevezető gyanánt
„Valaha, régen, még gyermekkoromban, gyakran gondoltam el a hallott és olvasott mesék számomra legkedvesebb motívumát, amikor a legkisebb királyfi elnyeri a szépséges királykis­asszony kezét és hét országra szóló lako­dal­mat csapnak” - vezeti be a rendezvényt a főrendező. »
Kattintson a nagyításhoz!
A királyi vacsora
Pazar lakomát ígér az esküvői étlap: pozsár-
derék, szömörcsög, bérbécs, kígyóhal, töltött tikfik, kacsa, liba és megannyi más pecsenye kerül a király asztalára. A nézők fóliában sült ökröt kapnak.»
A játék hitele
A Királyi Esküvő fő moz­za­natai Corvin Mátyás és Aragóniai Beatrix eskü­vőjének valóságos esemé­nyeire épülnek, amelyek túlnyomó része városunkban zajlottak le. »
A tűzijáték
Magyarországon az első nagyobb tűzijátékot Mátyás és Beatrix esküvőjén rendezték. A látványosságot a német matematikus és csilla­gász, Regiomon­tanus készítette. »
Kattintson a nagyításhoz!
Mátyás, az igazságos
Mátyás király, Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet másodszülött fia a legismertebb királyunk Szent István után. A keménykezű, ugyanakkor legendásan igazságos király alakját mesék is őrzik. »
Kattintson a nagyításhoz!
Farsa Allegoriche
Vásári színjáték Beatrix szépségéről, erényéről és megpróbáltatásairól. Képmutogatás, feslett és festett életképek középkori stílusban. »
Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!

FARSA ALLEGORICHE
Farsa Allegoriche
azaz
allegorikus vásári színjáték

Nápolyi Beatrix születésiről, nevelkedésiről, próbáltatásiról, szerelmiről és hozzánk való megérkezésiről
        
        Szereplő személyek:

Beatrix csecsemőkorában .............. Kelemen Réka
Beatrix kislány korában ................ Gábor Kata
Felnőtt Beatrix ...................... Horváth Anna
Mátyás ......................... Szabó Miklós Bence
Vénus Istenasszony .................. Stéger Ildikó
Pallas Athéné ........................ Kövesi Tünde
Plutó .............................. Kovács Szilárd
Cuppidó ....................... Szabó Dániel Ferenc
Hermész Ifigénia ................... Klecska Márton
Páris ................................. Kovács Máté
Nagy Theseus ......................... Koncz Károly
Beatrix erényei: 
  Szépség ............................. Szabó Éva
  Szelídség ........................... Nagy Réka
  Erényesség ........................ Gáncs Júlia

Beatrix szülei: 
  Ifjú Reneszansz ............... Horváth Gergely
  Reneszansz felesége .............. Horváth Anna
  Idősb Reneszansz ............... Udvaros György
  Idősb Reneszansz felesége ..... Fáncsik Györgyi

Mátyás bizalmasa, Újlaky Miklós ...... Szabó Miklós
Mátyás követei ........ Kovács Máté, Szerémi Dániel
Török, erény, Heléna ................. Fülep Bálint
Álomkép, erény ..................... Szerémi Dániel
Erények: ........... Kelemen Zita, Csutorás Márton,
                  Klecska Bertalan
        
        Zene: Koncz Károly
     Effektek, furulya: Kelemen János
       Jelmez: Dr. Horváth Anna
Rendezte: Nagy Judit


Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz
Farsa Allegoriche

Amint azt már a címből is sejteni lehet, egy korabeli hangulatú vásári színjátékot láthatunk a menyasszonyról, amely teljes egészében a képzelet szülötte. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden történeti alap nélkül született volna. Ebben a korban, az érett, kiteljesedett reneszánsz idején már minden valamire való olasz főúri udvarban látványos felvonulásokat rendeznek az ünnepi alkalmakkor a városi polgárság számára és ilyen udvari színjátékokkal színesítik az udvar zártkörű ünnepségeit, amelyek aztán idővel az utcára is „kiszivárognak” és a köznép számára is megtekinthetőkké válnak.

Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz Rövidlátó Cuppido
   Jó példa erre a Rudolf boroszlói püspök által vezetett magyar követek útja Nápoly felé. A beszámolók alig győzik felsorolni, mennyire igyekezett a küldöttség feltűnést kelteni vonulásával, végig az olasz városokon át, egészen Nápolyig, ahová nyárutón érkeztek meg. Természetes tehát, hogy érkezésük, jövetelük célja és a minden bizonnyal ekkor tartott, követek általi esküvő bőséges okot szolgáltatott az egyébként is szokásos karneváli felvonulások és látványosságok megrendezésére. A történészek három ilyen allegórikus játék előadásáról tudnak, amelyet ebből az alkalomból a nápolyi királyi udvarban bemutattak, s ezek közül egynek a szövege latinul fenn is maradt.

Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz Vénus és Pallas Athéné
   A történet arról szól, hogy Apollón isten felismeri Beatrix hercegnő erényeit és három kísérőt adnak mellé, akik ezentúl megkönnyítik majd útját egészen a túlvilágig. Ezek a Kísérők a Szépség, a Tisztesség és maga Apollón. Ezen allegorikus alakok a színpadon megjelenve magasztalják a hercegnő adottságait és tulajdonságait, bibliai és mitológiai alakokhoz hasonlítják őt, majd maga Apollón is leszáll az égből, hogy a saját szemével győződjön meg mindezekről, majd mikor Beatrixet még a mondottaknál is tökéletesebbnek találja, lantját ajándékozza neki és biztosítja róla, hogy élete még a mondottaknál is boldogabban telik majd, a túlvilágon pedig csodás harmónia várja.

Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz Reneszánszék
   Ez a szöveg adta az alapötletét annak, hogy nyomán egy ilyen allegorikus játékot a Reneszánsz Királyi Esküvő programjai közé megalkossunk és színre vigyünk, hiszen ennek a kornak olyan jellegzetessége ez, amely kiválóan illeszkedik Mátyás olasz mintára szervezett, reneszánsz udvarának életéhez. Amint azonban azt láthatjuk, a mi allegórikus játékunk - bár ötletét kétségtelenül és felismerhetően a leírt farsa adta - lényegesen bővebb, váratlan fordulatokban bővelkedőbb és természetesen az esküvőhöz konkrétabban kapcsolódó, ezért mondhatjuk tehát, hogy teljes egészében a képzelet szülötte.

Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz Éjszaka Mátyásnál
   Előadásmódját tekintve is érdekességnek számít ez a játék. Bár, mint azt már említettük, ekkor már az érett reneszánsz éveiben járunk, a játék előadásmódja mégis inkább középkoriasnak tűnik. Ennek oka az, hogy a színházi reneszánsz egész Európában egy kicsit megkésett a képzőművészeti, zenei vagy irodalmi reneszánszhoz képest, a főúri udvarokban és a piactereken egyaránt még a késő középkor stílusában játszanak a vándortársulatok és mutatványosok. Az ő egyik sajátos bájú színjátszási módjuk volt a képmutogatás és a tabló előadása, amelynek közkedveltségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy hazánkban még a XVIII. században is szívesen nézett a közönség ilyeneket.

Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz Effektek és furulya: Kelemen János
   A képmutogató előadást általában egy mutatványos, esetleg egy-két zenész közreműködésével adta elő, s elbeszélése során festett képekkel illusztrálta történetét. A tabló viszont igazi színjátékos műfaj volt, amelyben az elbeszélést többnyire élőképek sorozata illusztrálta és egészítette ki, ám idővel ezek az élőképek egyszer-egyszer meg is mozdultak már, játékpillanatokat hozva az állóképek sorába. Mai szemmel nézve nem „igazi” színház ez persze, de egy olyan előadás, egy olyan színpadi produkció, amelynek elragadóan naiv bája, groteszk mozdulatlansága, sajátos humora bizonyára kellemes szórakozást jelent a mai nézőnek is. Olyan világba visz el bennünket, amelyet manapság, az „igazi” színház korában (?), alig-alig láthatunk...

Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz
Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz
Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz Jelenet a darabból - kattintson rá a nagyításhoz
 
 


© fehervar.net 1476-2005.
Impresszum