Szubjektív gondolatok - bevezető gyanánt
„Valaha, régen, még gyermekkoromban, gyakran gondoltam el a hallott és olvasott mesék számomra legkedvesebb motívumát, amikor a legkisebb királyfi elnyeri a szépséges királykis­asszony kezét és hét országra szóló lako­dal­mat csapnak” - vezeti be a rendezvényt a főrendező. »
Kattintson a nagyításhoz!
A királyi vacsora
Pazar lakomát ígér az esküvői étlap: pozsár-
derék, szömörcsög, bérbécs, kígyóhal, töltött tikfik, kacsa, liba és megannyi más pecsenye kerül a király asztalára. A nézők fóliában sült ökröt kapnak.»
A játék hitele
A Királyi Esküvő fő moz­za­natai Corvin Mátyás és Aragóniai Beatrix eskü­vőjének valóságos esemé­nyeire épülnek, amelyek túlnyomó része városunkban zajlottak le. »
A tűzijáték
Magyarországon az első nagyobb tűzijátékot Mátyás és Beatrix esküvőjén rendezték. A látványosságot a német matematikus és csilla­gász, Regiomon­tanus készítette. »
Kattintson a nagyításhoz!
Mátyás, az igazságos
Mátyás király, Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet másodszülött fia a legismertebb királyunk Szent István után. A keménykezű, ugyanakkor legendásan igazságos király alakját mesék is őrzik. »
Kattintson a nagyításhoz!
Farsa Allegoriche
Vásári színjáték Beatrix szépségéről, erényéről és megpróbáltatásairól. Képmutogatás, feslett és festett életképek középkori stílusban. »
Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!

Aragóniai Beatrix és Corvin Mátyás
Kattintson a részletekért!
köszöni Önnek és kedves családjának, hogy jelenlétükkel megtisztelték házasságkötésüket, amely 2005. június 25-én és 26-án kétnapos népünnepély keretében zajlott Székesfehérvárott, királyaink koronázási és temetkezési városában. Az ünnepségek és a lakomák több helyszínen folytak; a vásári forgatagban kézművesek, udvari bolondok, tűznyelők, akrobaták és más mutatványosok jelentek meg, és persze nem hiányzott a lovagi torna sem. A kétnapos rendezvény részleteiről képgalériáink segítségével tájékozódhat.
Harcművészeti bemutatók
Mátyás Beatrix elé indul
Beatrix érkezése
Bevonulás a városba
Díszszemle
Az esküvői képek
Királyi lakoma
Invitatio
Warvasovszky Tihamér Mi, az dicsőséges Corvin Mátyás kancellárusai esmég udvarnokjai, szíves szóval hívunk s elvárjuk nemes Személleteket, csakúgy, mint mendön Atyafiságtokat esmég Barátitokat es, hogy az dicső kerálunk kézfogóján s lakodalmán, ez ország s velág érdemös lakossaival egyetemben tiszteletödet tenni el ne mulasszad, azon megjelenjél s az emléközetes alkalombul, az szertartásokbul esmég vigasságokbul részödet kivenni ne késlekedjél!

Eznek okán tehát, Székes-Fejérvárba való jöttödet elvárjuk s kévánjuk, az mondott városba, az Úr 2005. esztendejében, Szent Iván havának utolsó szombatjára s vasárnapjára, hogy az örvendetes események fényit jelenléteddel Tenmagad is emelni törekedjél.

Az Kerálunk, ha szólítand, hogy eljöttödet szoros kötelességednek tekéntsed!

Aznak reményiben, hogy nemes Személledet, nemdön atyafiságoddal egyetemben, keráli városunkban fogadni szerencsénk lészen, izenjük mendön jókévánságunkat Tekegyelmednek!

Warvasovszky Tihamér
Az Keráli Város Legfőbb Elöljárója

Esmég
Mendön szertartások s vigasságok Fő-Celebrátorai es.
kommunikációs partnerünk a

PANNON DOVE

Megbízható postagalambok, teljes lefedettség az ország egész területén!

Győr, Dúc köz 1-3.
HESS ANDRÁS
NYOMDÁJA


Esküvői meghívók, névjegyek, korvinák, bibliák

Királyi beszállító!

Kérje árlistánkat postagalambon!

Buda, Biblia tér 1.
SERTZ
RENT-A-HORSE

Lovak és hintók bérlése, lízingje

Lipicai mének, német fogatok, magyar hajtók!

Kérje árlistánkat postagalambon!

Pest, Fészer utca 12.
A ceremóniamester
Adorján Viktor A kétnapos rendezvényt Adorján Viktor, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója, a Pelikán Kamaraszínház korábbi művészeti vezetője szerkesztette és rendezte. Az eseménysorozatot több hónapon át tervezte, sőt, időközben többször áttervezte. A szereplők között színészek, táncosok, lovasok, harcművészek, mutatványosok, kézműve­sek voltak.
Interjúnk a rendezővel
Beatrix
Beatrix  Beatrix királynét Danis Lívia Sugárka alakította, akit a Pannon Várszínház darabjaiból ismerhet a közönség. Bár még nincs színész diplomája, a csinos, fiatal, fekete hajó, olaszos megjelenésű, 19 éves leány több hasonló karaktert játszott már.
Mátyás
Mátyás  Mátyás királyt Keller János, a Vörösmarty Szín­ház tagja játszotta. Neki is van már történelmi, sőt, királyi gyakorlata, hiszen korábban Imre herceget és Szent László királyt is alakította. Érdekesség, hogy a saját esküvője is június 26-án volt.
A csapodár király
Férfiakat Szelistyének! A török elleni harcok miatt férfi nélkül maradt szelistyei asszonyok nem nyugszanak bele helyzetükbe: háromszáz férfit kérnek a falunak Mátyás királytól. Mátyás hajlandó is teljesíteni a kérést, ha a szelistyeiek elküldenek hozzá három szemrevaló fehérnépet, hogy lássa: emberei jó helyre kerülnek. Igen ám, de Szelistyén csak csúnya asszonyok laknak...
Férfiakat Szelistyének!
A makrancos hölgy
A makrancos hölgy A reneszánsz korában sem könnyű férjet találnia annak, aki túlságosan válogatós: Kata egy gazdag kereskedő idősebbik lánya, akinek modora tűrhetetlenül érdes, akinek beszédétől, szellemes-durva kifejezéseitől minden férfi fél... Húga pedig csak akkor mehet férjhez, ha nővére már elkelt. Az ő udvarlói kerítenek tehát egy elszánt férfiút, Petrucciót, aki vállalkozik Kata megszelidítésére, rendes feleséggé alakítására.
Bővebben a táncjátékról
 
 


© fehervar.net 1476-2005.
Impresszum