• Részletes program
• Ízelítő az első napról
• Fesztiválok a Zichy ligetben
• Ízelítő a második napról
• A ceremóniamester
• Megint királyi esküvő!
• Comico-Historico Allegoricha
• Forrongó évek
• Bonyodalmak az Árpád-házban
• Szent László
• Sámándobok és gregorián ének
• Királyi lakoma
• A baranta története
• Kezdőlap

Kattintson a részletekért!
A Mátyás király és Beatrix hercegnő esküvőjére összesereglett, mintegy huszonötezer ember jelenléte és a rendezvény megalkotóihoz eljuttatott elismerő visszajelzések azt sugallták, hogy Székesfehérvár nyári programsorozata új eseménnyel gazdagodott. Okkal hisszük tehát, hogy érdemes és szükséges folytatni a sort egy újabb esküvővel. »
Kattintson a részletekért!
Az esküvő idején az Úr 1078. évében járunk, éppen negyven esztendővel Szent István királyunk halálát követően, amikor olyan zűrzavaros évek végéhez közeledünk, amelyeket talán nem árt kissé áttekinteni ahhoz, hogy jobban megértsük az előttünk lepergő, felelevenített eseményeket. »
Kattintson a részletekért!
A honalapító Árpád nemzetségéből származó királyaink családfája meglehetősen szövevényes, még akkor is, ha csak a Szent László előtti királyokat vizsgáljuk. »
Kattintson a részletekért!
Szent László uralkodása sorsdöntő volt népünk történelmében: kiváló uralkodói képességével, vitézségével és életszentségével kivezette a magyarságot a belső viszálykodásból, megmentette a külső ellenségek támadásaitól. »
Kattintson a részletekért!
A kereszténység megszilárdulásával szaporodik a kolostorok száma, s bennük egyre gyakrabban hangzik fel a gregorián ének. Ám az erdők rejtekében, a Dobogó-kőn, a Zengő-kőn s a többi csúcsokon állnak még a bálványok, s az éj csöndjét még gyakran verik fel a tiltott sámándobok hangjai is. »
Kattintson a részletekért!
Pazar lakomát ígér az esküvői étlap: pozsár- derék, szömörcsög, kígyóhal, töltött tikfik, kacsa, liba és megannyi más pecsenye kerül a király asztalára. A nézők fóliában sült ökröt is kapnak. »
Kattintson a részletekért!
A harcművészeti bemutatókon baranta csapatokat lát majd a közönség. A baranta a IX. század és a XIX. század között élt magyarság népi testkultúrájára és katonai harci kiképzési formáira épülő fegyveres és pusztakezes harcművészeti irányzat. »
Kattintson a nagyításhoz!
[an error occurred while processing this directive]
A Mátyás király és Beatrix hercegnő esküvőjére összesereglett, mintegy huszonötezer ember jelenléte és a rendezvény megalkotóihoz eljuttatott elismerő visszajelzések azt sugallták, hogy Székesfehérvár nyári programsorozata új eseménnyel gazdagodott. Okkal hisszük tehát, hogy érdemes és szükséges folytatni a sort egy újabb esküvővel, amely remélhetőleg ismét érdekes eseményekkel, látványos programokkal örvendezteti majd meg azokat, akik - akár elsőízben, akár ismételten - megtisztelnek bennünket június 24-én és 25-én.

Szent László    Mint az előző évben, ezúttal is olyan eseményeket kívánunk feleleveníteni, amelyek egykor városunkban történtek meg, ám ezúttal messzebbre tekintünk vissza az időben: László királyunk - a későbbi Szent László - esküvőjét idézzük fel, amely az 1078. évben köttetett meg Rheinfeldi Adelheid sváb hercegnővel. Ez a házasságkötés jó alkalom lesz arra, hogy egy merőben új korba vigyük el rendezvényünk látogatóit, hogy a magyar középkor izgalmas, ellentmondásokkal teli hangulatát idézzük fel, amelyben még együtt él az egykori, ősi magyar kultúra és hitvilág az elterjedőfélben lévő keresztény kultúrával és a nemsokára megszülető világi művészetek csíráival. A lovagok korának hajnala ez, amikor azért még a sámándobok hangja is belevegyül a trubadúrok énekébe és a gregorián dallamokba. Ezzel szeretnénk biztosítani, hogy azoknak is új élményekben, látnivalókban legyen része, akik nem először vesznek részt a Királyi Esküvőn.

   Ugyanakkor arra is gondoltunk, hogy ezen másik történelmi kor hangulatához igazodva, megőrizzük mindazt, ami az elmúlt évben forrása volt a kellemes időtöltésnek, ami a jó hangulatot biztosította. Természetesen most is lejátszódnak majd a legfontosabb szertartások: a menyasszonyfogadás, az esküvői szertartás hármas eseménysora, újra találkozni lehet a kor harcosaival, persze most a barantásokkal is, újra lesz vásár s újra lesznek mutatványosok, csepűrágók a vásárban, s persze lesz lakoma, s megsül az ökör is. Ám ezúttal, szombat este, egy Táltos-szertartáson is részt vehetünk, s egyéb új látnivalók is gazdagítják a programot. S mivel ez a szombat éppen Szent Iván napjára esik, rendezvényünk ezúttal kapcsolódik a „Leghosszabb Nap Fesztivál” eseményeihez is, amelyek tovább színesítik az eseményeket.

   Mivel tehát minden együtt áll ahhoz, hogy az újabb Királyi Esküvő egy újabb nagyszerű eseménye legyen Székesfehérvár fesztiváljai között, arra csábítunk mindenkit, hogy töltse ezt a két napot városunkban, kóstoljon bele a középkor hangulatába egy kicsit, s érezze jól magát velünk! Addig már csak azt kérjük, fohászkodjon mindenki a kellemes napsütésért, mert arra bizony mindannyiunknak nagy szüksége lesz. S találkozzunk akkor, a mondott hétvégén, valamennyiünk örömére!
Adorján Viktor
a Középkori Királyi Esküvő
szerkesztő - főrendezője

© fehervar.net 1078-2006.
Impresszum