Kattintson a részletekért!
A Mátyás király és Beatrix hercegnő esküvőjére összesereglett, mintegy huszonötezer ember jelenléte és a rendezvény megalkotóihoz eljuttatott elismerő visszajelzések azt sugallták, hogy Székesfehérvár nyári programsorozata új eseménnyel gazdagodott. Okkal hisszük tehát, hogy érdemes és szükséges folytatni a sort egy újabb esküvővel. »
Kattintson a részletekért!
Az esküvő idején az Úr 1078. évében járunk, éppen negyven esztendővel Szent István királyunk halálát követően, amikor olyan zűrzavaros évek végéhez közeledünk, amelyeket talán nem árt kissé áttekinteni ahhoz, hogy jobban megértsük az előttünk lepergő, felelevenített eseményeket. »
Kattintson a részletekért!
A honalapító Árpád nemzetségéből származó királyaink családfája meglehetősen szövevényes, még akkor is, ha csak a Szent László előtti királyokat vizsgáljuk. »
Kattintson a részletekért!
Szent László uralkodása sorsdöntő volt népünk történelmében: kiváló uralkodói képességével, vitézségével és életszentségével kivezette a magyarságot a belső viszálykodásból, megmentette a külső ellenségek támadásaitól. »
Kattintson a részletekért!
A kereszténység megszilárdulásával szaporodik a kolostorok száma, s bennük egyre gyakrabban hangzik fel a gregorián ének. Ám az erdők rejtekében, a Dobogó-kőn, a Zengő-kőn s a többi csúcsokon állnak még a bálványok, s az éj csöndjét még gyakran verik fel a tiltott sámándobok hangjai is. »
Kattintson a részletekért!
Pazar lakomát ígér az esküvői étlap: pozsár- derék, szömörcsög, kígyóhal, töltött tikfik, kacsa, liba és megannyi más pecsenye kerül a király asztalára. A nézők fóliában sült ökröt is kapnak. »
Kattintson a részletekért!
A harcművészeti bemutatókon baranta csapatokat lát majd a közönség. A baranta a IX. század és a XIX. század között élt magyarság népi testkultúrájára és katonai harci kiképzési formáira épülő fegyveres és pusztakezes harcművészeti irányzat. »
Kattintson a nagyításhoz!
[an error occurred while processing this directive]
Kattintson a részletekért!
köszöni Önnek és kedves családjának, hogy jelenlétükkel megtisztelték házasságkötésüket, amely 2006. június 24-én és 25-én kétnapos népünnepély keretében zajlott Székesfehérvárott, királyaink koronázási és temetkezési városában. Az ünnepségek és a lakomák több helyszínen folytak; a vásári forgatagban trubadúrok, csepűrágók, udvari bolondok, tűznyelők, akrobaták és más mutatványosok jelentek meg, és persze nem hiányzott a lovagi torna sem. A kétnapos rendezvény részleteiről képgalériáink segítségével tájékozódhat majd, képeinkből egyelőre ízelítőket láthat.
Részletes program
Ízelítő az első napról
Fesztiválok a Zichy ligetben
Ízelítő a második napról
Comico-Historico Allegoricha
Invitáció
Kattintson a nagyításhoz! Egy esküvőn részt venni mindig örömteli dolog. Hát még akkor, ha ez az esküvő 928 évvel ezelőtt történik, s a boldog pár nem más, mint László, a magyarok választott királya - a későbbi Szent László - és a szépséges Rheinfeldi Adelheid hercegnő! Ha meg azt is hozzávesszük, hogy amint a királyi menyegzőkön az már szokás volt, ezúttal is részünk lesz pompában, művészetekben, lakomában és ökörsütésben, hogy összesereglenek a legvitézebb lovagok és a legjobb kézmívesek kínálják majd portékáikat, biztosra vehetjük, hogy a magyar király és a sváb hercegnő kézfogója valóban különleges esemény lesz. Ha pedig arra is felkészülünk, hogy nem maradnak el az esküvőről az óhitű magyarok sem, akkor bizonyára számítunk valami összecsapásra a pogány barantások és a keresztény lovagok között is, s arra is, hogy talán egy Táltos-szertartás részesei is lehetünk.

   Mindent egybevetve, igencsak érdekes két napnak ígérkezik ez a régi-új Középkori Királyi Esküvő, amelyről - szerintünk - Önnek sem volna szabad lemaradnia.

   Hívjuk és elvárjuk tehát Székesfehérvárra, az egykori kézfogó helyszínére, hogy látogatást tegyen egy másik korban, élvezze az eseményeket és a látnivalókat, amelyek ezúttal, szombaton, a Leghosszabb Nap Fesztivál és a Tűzzelvassal Fesztivál programjával is egybefolynak. A Reneszánsz Királyi Esküvő elmúlt évi sikere alapján reméljük, hogy idén is nagyszerű élményben lesz majd része.
Adorján Viktor
főrendező
Kattintson a részletekért!
Kattintson a nagyításhoz!
Adelheid
(Pereczes Nikolett)
Kattintson a nagyításhoz!
I. László
(Horváth Gergely)
A történelmi játék elsősorban fehérvári színjátszók, művészeti együttesek közreműködésével készül, de láthatóak lesznek a tavaly már megismert, középkori környezetben otthonosan mozgó színművészek és harcművészek is.
Szereplők
Kattintson a részletekért!
Szabó Miklós Bence Comico-Historico Allegoricha címmel láthatja majd a nagyérdemű közönség a Szabad Színház középkori vásári komédiáját június 25-én, vasárnap. Az I. László szerelméről szóló mű része annak a humoros történelmi trilógiának, amelyet Adorján Viktor a székesfehérvári vonatkozású eseményekről írt, kifejezetten a Szabad Színház társulata számára.
Részletek
Kattintson a részletekért!
Adorján Viktor A kétnapos rendezvényt ebben az esztendőben is Adorján Viktor, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója szerkeszti és rendezi. A „ceremóniamester” az elmúlt hónapokban alaposan elmélyedt lovagkirályunk életében, a pogányságból a kereszténység felé tartó Magyarország történetében.
Interjúnk a rendezővel
Kattintson a részletekért!
Kattintson a részletekért!
tavaly kötött házasságot városunkban. Az ő kézfogójukat ugyancsak látványos népünnepély kísérte: ha kíváncsiak a tavalyi eseményekre, nézzék meg képes beszámolónkat!
Harcművészeti bemutatók
Mátyás Beatrix elé indul
Beatrix érkezése
Bevonulás a városba
Díszszemle
Az esküvői képek
Királyi lakoma
© fehervar.net 1078-2006.
Impresszum