• Részletes program
• Ízelítő az első napról
• Fesztiválok a Zichy ligetben
• Ízelítő a második napról
• A ceremóniamester
• Megint királyi esküvő!
• Comico-Historico Allegoricha
• Forrongó évek
• Bonyodalmak az Árpád-házban
• Szent László
• Sámándobok és gregorián ének
• Királyi lakoma
• A baranta története
• Kezdőlap

Kattintson a részletekért!
A Mátyás király és Beatrix hercegnő esküvőjére összesereglett, mintegy huszonötezer ember jelenléte és a rendezvény megalkotóihoz eljuttatott elismerő visszajelzések azt sugallták, hogy Székesfehérvár nyári programsorozata új eseménnyel gazdagodott. Okkal hisszük tehát, hogy érdemes és szükséges folytatni a sort egy újabb esküvővel. »
Kattintson a részletekért!
Az esküvő idején az Úr 1078. évében járunk, éppen negyven esztendővel Szent István királyunk halálát követően, amikor olyan zűrzavaros évek végéhez közeledünk, amelyeket talán nem árt kissé áttekinteni ahhoz, hogy jobban megértsük az előttünk lepergő, felelevenített eseményeket. »
Kattintson a részletekért!
A honalapító Árpád nemzetségéből származó királyaink családfája meglehetősen szövevényes, még akkor is, ha csak a Szent László előtti királyokat vizsgáljuk. »
Kattintson a részletekért!
Szent László uralkodása sorsdöntő volt népünk történelmében: kiváló uralkodói képességével, vitézségével és életszentségével kivezette a magyarságot a belső viszálykodásból, megmentette a külső ellenségek támadásaitól. »
Kattintson a részletekért!
A kereszténység megszilárdulásával szaporodik a kolostorok száma, s bennük egyre gyakrabban hangzik fel a gregorián ének. Ám az erdők rejtekében, a Dobogó-kőn, a Zengő-kőn s a többi csúcsokon állnak még a bálványok, s az éj csöndjét még gyakran verik fel a tiltott sámándobok hangjai is. »
Kattintson a részletekért!
Pazar lakomát ígér az esküvői étlap: pozsár- derék, szömörcsög, kígyóhal, töltött tikfik, kacsa, liba és megannyi más pecsenye kerül a király asztalára. A nézők fóliában sült ökröt is kapnak. »
Kattintson a részletekért!
A harcművészeti bemutatókon baranta csapatokat lát majd a közönség. A baranta a IX. század és a XIX. század között élt magyarság népi testkultúrájára és katonai harci kiképzési formáira épülő fegyveres és pusztakezes harcművészeti irányzat. »
Kattintson a nagyításhoz!
[an error occurred while processing this directive]
Baranta

A baranta a IX. század és a XIX. század között élt magyarság népi testkultúrájára és katonai harci kiképzési formáira épülő fegyveres és pusztakezes harcművészeti irányzat. A néprajzi, történelmi ismeretek, valamint a magyarság hagyományos értékrendje tükrében rekonstruált gyalogos és lovas képességek összessége. Elemeiben hordozza a honfoglalók hagyományától kezdődően a magyar jelleggel megalkotott katonai közelharc eredményeit. Elsősorban a magyar történelem során élt harcos rétegek, rendek (kaplonyok, kölpények, pugilok, viadorok, nyőgérek, őrségiek, hajdúk, székelyek, végváriak), a harci jelleggel működő népi mozgalmak (betyárok), a pásztortársadalmak (juhászok, gulyások, kondások, csikósok) mozgáskultúrájára építkezik. A baranta az összetett képességű harcos lehetőségeit vizsgálja, ezért ugyanakkora hangsúlyt fektet a távra ható vívó fegyverekre, mint a közelharcra és a pusztakezes megoldások alkalmazására. Az irányzat mottója megegyezik a történeti magyar harci felfogással. „Megfelelő helyen, megfelelő időben, megfelelő fegyverekkel és megfelelő emberekkel...” A legfontosabb fegyverei a történelmi magyar íjak, szablyák, kardok, fokosok, a rövid és a hosszú bot, a bárd, a pajzs, a kés és a puszta kéz. A felkészítés során az eszközök és módszerek komplex ismerete mellett nagy hangsúlyt fektet a dinamikai alkalmazásokra, a harc minél valósághűbb modellezésére, az önálló problémamegoldásra és az életmódszerű elsajátításra. A történelmi múlt megfelelő alapot teremt arra, hogy a barantázók a példaképek nyomdokaiba lépve megközelítsék őseik harci képességeit, valamint hogy a mai változó világnak (a puszta legfontosabb törvénye az alkalmazkodás volt) és ősi értékeinknek megfelelően továbbfejlesszék a történelmi magyar gyalogos és lovas alkalmazások technikáját.

Fellépő csapatok:
Fejér Baranta Hagyományőrző SE, Székesfehérvár
Hunyadi Diák SKE Baranta Szakosztály, Székesfehérvár
Honvéd Zrínyi SE Baranta Szakosztály, Budapest
Magyar Harcos SE Baranta Szakosztálya, Rákoskert
Bushido Nap Fiai Baranta Szakosztály, Budapest
Aranysólyom Lovagrend Hagyományőrző Alapítvány, Szobi Vértesek
Aranyos Szeglet Hagyományőrző Egyesület, Tahitótfalu
Pomáz Baranta Bajvívó Hagyományőrző SE, Pomáz
Szentendre Baranta Hagyományőrző SE, Szentendre


A Baranta egységek vezetői:
Gyalogos szakág: Vukics Ferenc, Szokol Károly
Lovas szakág: Kelemen Zsolt
© fehervar.net 1078-2006.
Impresszum